Power Supply

philips GM6012 power supply

In mijn speurtocht naar een gestabiliseerde power supply (PSU) die een kleine buizenversterker van een stabiele en ” stille”  gelijkspanning kan voorzien, kwam ik deze oude Philips voltmeter tegen.

Philips LF millivoltmeter

Een pdf van de manual is te vinden op GM6012 manual .

In deze pdf is ook een schema te vinden. Hieruit heb ik het stukje van de voeding gelicht zodat ik het principe kan uitleggen en ook kan tonen hoe je zo’ n voeding kunt ombouwen naar je eigen wensen. In mijn aantekeningenboekje maak ik telkens schema’ s zoals hieronder te zien is. Een tekenprogramma zou misschien mooier zijn maar dit is mijn manier van aantekeningen maken en ik wil deze met jullie delen. Het is handig om naast het schema ook waarden in te vullen van uitgevoerde metingen, zo kun je de praktijk toetsen aan de theorie.

schema stabilizator

Deze voeding heeft nog een EZ80 buis als gelijkrichter. Om die op de juiste manier te kunnen gebruiken is een trafo met middenaftakking nodig. Het is vaak moeilijk in te schatten voor hoeveel mA zo’n trafo geschikt is. Mijn doel was om er bij 250 V stabiele spanning 50 a 60 mA uit te halen. Ik kan nu al verklappen dat deze trafo dit niet aankon. Na 3 dagen goed functioneren was er opeens een brom te horen uit de luidprekers. De spanning uit de trafo was veel lager dan voorheen.

Om 250 volt gestabiliseerde spanning op de uitgang te krijgen moet je ongeveer 70 volt hoger zitten op de ingang: 320 Volt. Met de EZ80 als gelijkrichter, was de spanning na gelijkrichting 300V=. Als je er dan toch 250V uit wilt halen, zul je merken dat er nog een flinke rimpel op je spanning overblijft. Daarom heb ik 2 diodes als gelijkrichter genomen waardoor ik 360V= kreeg om aan te bieden aan de PCL82. De spanningsdeler gevormd door R68 en R71 staat standaard ingesteld op 170V. Ik kom hier in een volgend deel nog uitgebreid op terug. Hierin zal ik uitleg geven over de werking en instellingen van een gestabiliseerde voeding met buizen voor buizen.

Tot slot nog een foto van het inwemdige van de GM6012 waarop de kleinere voedingsprint te zien is. Ik ga deze print in een vereenvoudigde vorm na maken en aansluiten op een trafo die wel voldoende vermogen kan leveren. Alternatief zou zijn om er 2 te maken met de originele trafo’s, deze kunnen de 30mA die een monoblok gebruikt wel leveren.

Spannings stabilisator. (EZ80 is verwijderd)

Verder zien we op het printje de 85A2 stabilisator buis. In de benaming kun je al zien dat deze buis de spanning tussen kathode en anode op 85V gestabiliseerd houdt. Daarachter zien we de wat grotere buis, dit is de PCL82. Het type dat vaker voorkomt is een ECL82, beiden zijn qua karakteristiek identiek met als enig verschil de gloeispanning. Bij de ECL82 is dit de bekende 6,3V~ bij de PCL82 is dit 16V~. De gloeispanning van je trafo moet dus voldoende hoog zijn of je bouwt er een extra trafo bij waarbij je rekening houdt met de stroom van 300 mA.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.