Power Supply

Toepassing stabilisatiebuis in gestabiliseerde voeding

Een stukje geschiedenis

Toen er nog geen zenerdiodes bestonden, gebruikte men een gasgevulde stabilisatiebuis om de spanning te stabiliseren.  In dit artikeltje wil ik ingaan op de werking van deze buis en ook tonen welke verschillende buizen er zijn.

verschillende typen stabilisatiebuizen

De stabilisatiebuisjes waren met verschillende gassen gevuld. Voor de gestabiliseerde voeding van de flea-power wordt de 85A2 gebruikt.

85A2 stabilisatiebuis op de flea-power
spanningsstabilisatie buis 85A2 zoals toegepast in de flea-power buizenversterker

Het principe van een neonlampje: In een kleine gasgevulde glasbuis bevinden zich 2 elektroden tegenover elkaar. De electronen en ionen die in de buis aanwezig zijn, krijgen afhankelijk van de aangelegde spanning (in dit geval 85V) een zekere snelheid  op hun weg naar de electroden. Eenmaal deze snelheid bereikt is, botsen deze deeltjes weer tegen andere atomen, die op hun beurt ook weer elektronen vrijmaken of opnemen. Dit is een sneeuwbaleffect dat lichtschijnsel als gevolg heeft. De kleur van het licht is afhankelijk van het gas waarmee het buisje gevuld is. Bij neon zal het oranje oplichten, bij argon blauw.

In het geval van de 85A2 zal de brandspanning over het lampje constant blijven. Dit geldt bij een stroom die binnen de grenzen blijft. Het lampje heeft een bepaalde onsteekspanning nodig om het sneeuwbaleffect op gang te brengen. Bij inschakelen van de versterker zul je dan ook zien dat het een 10 tal seconden duurt voordat het buisje opeens oplicht. Deze ontsteekspanning is hoger dan de stabilisatie spanning (125V voor de 85A2). Het is bij de stabilisatiebuis belangrijk om het werkpunt (de juiste stroom) goed in te stellen door middel van een weerstand. Deze neonlampjes zijn nog goed verkrijgbaar en de levensduur is heel groot. Daarbij geeft een stabilisatiebuis een mooi visueel effect.

Het aansluiten van een stabilisatiebuis is eenvoudig. Ook al zijn er 7 of meer pennen, inwendig zijn er slechts 2 aansluitingen: de anode en de kathode.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 12 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.