Gereedschap

Solderen

Solderen: (g)een koud kunstje

Elke electronica doe het zelver krijgt er weleens mee te maken.. Solderen.  In het verleden wilde het nogal eens voorkomen dat een schakeling die ik gebouwd had niet vanaf het begin werkte. Uiteindelijk kwam ik er achter dat de reden in de meeste gevallen een slechte soldeerverbinding was. Reden temeer dus om daar meer aandacht aan te besteden.

Materiaal

Een belangrijk aspect bij solderen is het materiaal. Ik werk zelf nog altijd met een iets oudere Weller magnastat. De werking en eigenschappen worden goed beschreven in volgend artikel op de Hackaday site.

Kort samengevat: het verwarmingselement wordt verhit tot de curie temperatuur van de magneet. Vervolgens zal deze zijn magnetische eigenschappen (tijdelijk) verliezen. Een veertje zal de contactjes  verbreken. Als de contacten verbreken zal de verhitting stoppen. We zakken terug onder de curie temperatuur van het element. De magneet werkt weer en zal het contactje weer aantrekken, er zal weer verhit worden.

Bij dit type soldeerbout hoor je telkens een tikje en je voelt dat ook! Niets voor mensen die snel schrikken.. al geraak je er uiteindelijk wel aan gewend.

In het stukje over de turret vertelde ik al dat het belangrijk is om voldoende hitte toe te voegen. Solderen is een kunst, je moet er gevoel voor hebben.
Ik voeg een kort filmpje toe. Hierin laat ik zien dat het even duurt voor het soldeertin tussen de draden zakt. Geduld is hier een schone zaak. Omdat ik ook het camerabeeld in de gaten wilde houden, heb ik ook de isolatie even geraakt. Normaal is dit te vermijden natuurlijk.

Ik werk meestal met de 380 graden tip en liefst een scherpe punt. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur en de toepassing waarvoor je hem gebruikt.

Spons

Zorg voor je begint dat het sponsje in de soldeerstandaard vochtig is. Je zult zien dat het tipje na verloop van tijd zwart uitslaat. Dit zwart kan tijdens het solderen terug in je soldeerverbinding komen. Het is dus belangrijk om schoon te werken.

Tinzuiger

Ik gebruik een weller tinzuiger (handpompje) met teflon tip. Dat voldoet prima. Regelmatig schoonmaken zodat het zuigertje goed blijft werken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fifteen − 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.