componenten

folie condensatoren en polariteit

Folie condensatoren

Als je de  duurdere folie condensatoren koopt, is de kans groot dat er een waarschuwing bijgeleverd wordt. Hierin zal staan dat het raadzaam is om de condensator in de juiste polariteit te monteren.

Zo hebben de Auricap-R  condensatoren die ik in de Flea-power versterker monteer, een lange en kortere draad. De lange draad is de binnenste folie. Deze moet op dezelfde manier aangesloten worden als de rode draad bij hun standaard axiale condensatoren.

vlakke plaat en folie condensatoren.
vlakke plaat en gerolde folie condensatoren

De buitenste folie kan uitstekend dienst doen als een afscherming tegen ongewenste straling. Vaak verschillen de input en output impedantie aanzienlijk van elkaar. Het is dan aan te bevelen om de buitenste folie aan te sluiten aan de kant met lagere impedantie (kan ook de aarde zijn)

Koppeling / Cross-over caps

De uitgang van een circuit heeft altijd een lagere impedantie dan de ingang en dienen daarom altijd aan de buitenste folie verbonden te worden. Denk hieraan bij het aansluiten van koppelings- en cross-over caps.

Test met de oscilloscope

In het filmpje dat ik gemaakt heb, zie je verschillende Wima condensatoren, de Auricap-R cap en op het eind nog 2 Philips (Mullard) zogenaamde mosterd condensatoren. Je zult duidelijk het verschil in amplitude zien op de scope zodra de polariteit omgedraaid wordt. Ik was zelf verbaast over het verschil in gevoeligheid voor straling van de verschillende merken en bouwvormen. De grote folie condensatoren die ik in de  gestabiliseerde voeding gebruik waren helemaal niet gevoelig en er is ook nagenoeg geen verschil in scope-beeld te zien bij omwisselen van de polariteit.

De scope moest in de meeste gevallen op 5mV/devisie meten, het beeld was daardoor ook niet mooi “stil” te krijgen. Hopelijk geeft het tóch de essentie van deze post goed weer: ook al zijn folie condensatoren bi-polair, het kan een verbetering geven door ze correct aan te sluiten.

Volgende week (wk47) negatieve terugkoppeling: remedie erger dan de kwaal?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.