Audio & techniek

Audio & techniek

De lezers die al wat langer zoeken naar een goede geluidsreproductie, zullen de naam Audio & techniek wel herkennen. Heel lang was dit de titel van een audioblad dat eigenzinnig was en in het geheel niet commercieel leek. Mogelijk moest het daarom abrubt stoppen te bestaan. Dit blad heeft ook mijn enthousiasme voor audio, zelfbouw en buizenversterkers gewekt.

De essentie

Audio en techniek: 2 zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zeker als het gaat over reproductie van audio.

Ik zal de diverse onderdelen van mijn zelfbouw muziekinstallatie bespreken. Ik zal ook  regelmatig updates geven met de laatste stand van zaken.

2Watt

Ik gebruik buizenversterkers met laag vermogen (2 Watt) op basis van de AG9016. Hierbij gebruik ik de nog steeds makkelijk (en goedkoop) verkrijgbare EL95 in combinatie met de EF86.

Buizen in combinatie met moderne technieken

Muziek wordt gestreamd via de rapsberry pi die met een squeezebox server over de HIFIBerry dacplus speelt. De HIFIBerry digi pro ligt gereed om ingebouwd te worden.

 

Ik experimenteer regelmatig met nieuwe technieken. In combinatie met de buizentechniek kan dit tot opmerkelijke resultaten leiden.

Experimenteren en luisteren

Ik concentreer me in het begin niet op de “looks” en start met  bouwen op een “open” chassis. Dit maakt het mogelijk om zonder al te veel moeite wijzigingen aan te brengen. Na elke wijziging volgt er een periode van luisteren.

Soms switch ik na een maand terug over op de vorige schakeling.  Vaak hoor je dan pas het verschil en weet je of het positief is of juist niet.

Voor en nadelen van laag vermogen

Het bouwen van buizenversterkers met laag vermogen heeft het voordeel dat alle componenten relatief klein kunnen blijven. Daardoor  zijn ze vaak minder duur dan hun grotere broertjes met dezelfde kwaliteit. Het nadeel van het lage vermogen. Er zijn niet zoveel luidsprekers dievoldoende volume (zeker in het laag) kunnen produceren met 2 Watt. De oplossing is ook hier weer zelfbouw. In mijn blogs zal ik regelmatig schrijven over de diverse mogelijkheden.

De voeding

Je zult zien dat ik veel aandacht besteed aan voedingen. Zowel van de buizenversterker(s) als van de DAC. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar gestabiliseerde voedingen met transistor of buis als regelaar. Schakelende voedingen worden steeds beter. Zeker als het gaat om afmeting en efficiency hebben deze de voorkeur.

Kabels en ander duur materiaal

Ik ben er van overtuigd dat kabels en bedrading van goede kwaliteit moeten zijn. Stekkers/pluggen moeten schoon zijn en voldoende klemmen. Ik gebruik zelf geen dure kabels of connectors. Ik vind de “winst” die daarmee gemaakt wordt niet in verhouding met de kosten.

De beste “tweak” is gratis!

De grootste verbering in geluid kun je vaak krijgen door te experimenteren met de opstelling van de luidsprekers. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit één van de belangrijkste tweaks is.. en gratis!

Omdat jullie mening voor mij belangrijk is, zijn reacties altijd welkom, houd het positief!

Benny