Veiligheid

  • Elk voltage kan dodelijk zijn.
  • Alle electrische apparatuur is gevaarlijk, dus ook versterkers. zijn gevaarlijk. Iedereen (inclusief mijzelf) is verantwoordelijk voor de beslissing om zijn leven te riskeren. Ook dient ieder er zelf op toe te zien dat de informatie die hij of zij ontvangt juist is.
  • Ikzelf, deze site en de mensen die hier een artikel plaatsen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor dood, verwonding of schade aan eigendommen die het gevolg zijn van de hier geplaatste suggesties. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Ik noem 2 belangrijke basisregels die je in acht moet nemen–

  • Zorg ervoor dat elk lading houdend onderdeel (condenstatoren) ontladen zijn en blijven terwijl je aan de apparatuur werkt.
  • Vermijd een kring die ervoor kan zorgen dat er stroom door het hart kan lopen.

Zet een belasting (weerstand) over elk belangrijk lading houdend deel (Bijv B+) en houd deze op zijn plaats zolang je aan het werk bent.

Sommige onderdelen kunnen terug spanninghoudend worden als ze ontladen zijn.

Controleer of alle spanningshoudende delen ontladen zijn voor je begint te werken.

Werk altijd met 1 hand als je niet zeker bent dat het onderdeel volledig spanningsloos is, houdt de andere hand in je broekzak.

Gebruik probes die geschikt zijn voor de spanning die je gaat meten en gebruik de types met een haakje voor een goede electrische verbinding   en om korstluiting te voorkomen.

Draag bij riskantere operaties rubber handscoenen en draag zo vaak mogelijk schoenen met rubber zolen bij je werkzaamheden (geen blote voeten of sokken)

Ontwerp je chassis / behuizing zo dat metalen delen altijd geaard zijn. Dit wil zeggen: verbonden met de aarde van de wandcontactdoos die de schakeling gaat voeden.

Probeer als beginneling ervaring op te doen bij iemand die al veel ervaring heeft. Werk bij hele hoge spanningen (>1kV) nooit alleen.

Tot slot: hoe ervaren je ook bent, blijf altijd allert en gebruik je verstand!